Leiderschap, piramides en David Marquet

Wij krijgen veel leuke reacties op ons filmpje over dienstverlening bij de gemeente Amsterdam. Dank hiervoor! De combinatie van animatie met voice over blijkt erg goed te werken. Waar de inspiratie van dit filmpje vandaan komt? Bij deze.

David Marquet: Greatness
Het idee voor ons filmpje komt van een filmpje dat ik ooit zag van Inno-Versity. Zij hebben een geweldige animatie gemaakt bij het verhaal van David Marquet over Greatness. David Marquet was kapitein van een nucleaire duikboot in de VS. Hij legt in zijn verhaal Greatness uit hoe hij anders is gaan denken over leiderschap, waardoor hij de hoogste beoordelingen van de hele marine wist te behalen. De kern van het verhaal van David Marquette over leiderschap is zeer inspirerend. We hadden nog maar een klein duwtje nodig van onze toenmalige lean coach Peter Staring om te komen tot een gekantelde piramide.

Omgekeerde piramide
In ons filmpje kantelen we de organisatie. Van hiërarchisch naar dienend leiderschap. Als je als doel hebt de burger tevreden te maken, moet je de organisatie richten op de mensen die dat daadwerkelijk doen. Dit is ook te lezen in mijn artikel “Wat als de medewerker de tevredenheid bepaalt”. Maar wat daar niet in staat is dat deze stap voor de medewerkers in de kanalen relatief klein is. Onderstaande pijl van de oude naar de nieuwe situatie is voor de medewerkers redelijk kort. Ze doen nog steeds hetzelfde werk, maar ervaren nu een organisatie die erop gericht is hen daarin zo veel mogelijk te helpen.

Omgekeerde piramide met pijlen

Als we diezelfde pijl moeten trekken voor de directie, ofwel de leiders, dan wordt de pijl veel langer. De verandering van hiërarchisch naar dienend leiderschap betekent voor de leiders een compleet andere rol dan ze tot dan toe hadden. Leiding geven door de intentie duidelijk te maken ofwel een doel te geven. Erop vertrouwen dat je medewerkers je het beste kunnen adviseren hoe dat doel te bereiken. Erop vertrouwen dat je medewerkers beter in staat zijn het ‘hoe’ te bepalen dan jij als manager, omdat jij het uitvoerende werk eigenlijk nooit doet. Durven te vragen wat je als leider kan doen om je mensen optimaal te ondersteunen. En dan voorop te gaan in de complete cultuuromslag die hiervoor nodig is.

Inno-Versity presents: Greatness by David Marquet
Ik zou zeggen, kijk vooral dit filmpje van Inno-Versity bij het verhaal van David Marquette een keer, ook al duurt het bijna 10 minuten. Het is de tijdsinvestering meer dan waard! Zelfs als je het al vaker hebt gezien. Gewoon omdat het een knetterend goed verhaal is over leiderschap.